Sagan om Rand II: Lyktbärarnas återkomst

Recensioner ur btj-häftet 21/2004:

Wennerström, Cecilia. Lyktbärarnas återkomst. Wela (Sagan om Rand. 2). 231 s. 12 år och uppåt.
  
Fristående forts. på Landet nära tidens rand (2003).
Lyktbärarnas återkomst är den andra delen som handlar om landet Rand. När den alltigenom onde demonen Ramgor förpassas till en annan och tom dimension, lyckas han dra med sig magikern shaz Ibhen. Genom honom planerar Ramgor att återvända till Rand. Människan Petra Bravo, genetikstuderande boende i Enskede, återkommer till Rand för att lösa en mordgåta. Tillsammans med jimbugen Lhan och oväntat stöd av lyktbärarfolket befrias landet återigen från ondskans makt. Lyktbärarfolkets tidigare svek, som gjort dem till suddiga dimfigurer, sonas genom offer och insikten om att religiös fanatism och slutenhet inte håller. Förutom att berättelsen är spännande, personerna väl karaktäriserade, löper genom hela boken en romantisk skildring som får en tillfredställande och ovanlig upplösning. Boken är välskriven med ett rikt och varierat språk, nya underfundiga ord för Rands olika årstider, som ljumne, varma och koldi. Lyktbärarnas återkomst är en fascinerande och verkligt läsvärd fortsättning på Sagan om Rand.  - Kerstin Hagstrand-Velicu.


Författaren är jazzsaxofonist i Kurt Olssons Damorkester och programmerare. Denna fantasyroman är en fristående fortsättning på del 1 om landet Rand, där onda Beltseq vill regera med sina mörka krafter. Den unga studenten Petra från Enskede kallas dit för att utreda rönnkvinnan Unnels död. Hon möter lyktbärare - små och skamsna över sitt förräderi mot sitt folk. De väntar att någon åter gör dem levande. Petra räddar dem och möter den unge jimbugmannen Lhan. Petra väljer till slut att stanna i Rand och lämna sitt vanliga liv för gott. Romanen inleds med en resumé över den föregående delen. Bokens 24 kapitel kompletteras med karta en över Rand, i vars skogar berättelsen utspelar sig, samt med en lista över personers namn och funktion i berättelsen. Författaren berättar sceniskt med varierat, uttrycksfullt språk. Storyn är både spännande och fräsch, vilket är romanens styrka.  - Eeva-Stiina Sundén.


Om författaren:

Cecilia Wennerström är saxofonist och programmerare. Som musiker har hon arbetat med bl.a. Nisse Sandström, Gugge Hedrenius, Peo Jönis och Lasse Brandeby. Hennes debut-bok Sagan om Rand - Landet nära tidens rand presenterades i SVT Röda Rummet i maj 2003. Förutom böckerna om landet Rand har hon skrivit noveller och recensioner för SF/fantasy-tidskrifterna Mitrania och Enhörningen. Hennes första bok om Rand är publicerad som e-bok i USA av Twilight Times Books med titeln Saga of Rim the Land on the Rim of Time och har vunnit 2003 Dream Realm Award.  Läs mer på Cecilias skrivarhemsida!

Sagan om Rand II: Lyktbärarnas återkomst  utkom juli 2004.