Omslagsbild © 2013 A.R. Yngve

Hundra tusen pirater

A.R. Yngve

 

KAPTEN BENLÖS

En gång för länge sen i Karibien levde en pirat som hade väldig otur – men ändå lyckades han vända allt till det bästa. Han hette John, och var matros på ett ganska litet skepp som leddes av den vänlige Kapten Nilsson, piraten.

Sjörövarlivet var både hårt och farligt, och det var dåligt med riktiga sjukhus och läkare i Karibien. Om en sjöman råkade skada ögat under ett sjöslag, fick han nöja sej med att få en lapp över det ögat. Om han råkade bli av med ett ben eller en hand, var man ofta tvungen att sätta dit ett träben eller en krok.

En dag hamnade John i sitt första riktiga sjöslag. Kapten Nilssons skepp anfölls av den ondsinte Kapten Enbens skepp. Enben var havets fasa, och lika girig som han var elak.

Enbens kanoner sköt flera salvor – BOM! BOMBOM! Kulorna visslade genom luften runt Kapten Nilssons skepp, medan John och hans kamrater slet med att få vind i seglen så att de kunde fly.

Men ack – en kanonkula med hög fart slog av benet på John. Han svimmade förstås. När han vaknade hade skeppet lyckats undkomma till en ö där dom kunde gömma sig. Men John hade förlorat ena benet, och skeppsläkaren hade satt dit ett träben så att han skulle kunna gå.

Kapten Nilsson sa: "John, du är både duktig och snabb, men nu kan du inte springa längre. Jag utnämner dej till styrman på skutan, så kan du ändå göra nytta ombord."

Och John var glad att få stå bakom den stora skeppsratten och styra, medan kaptenen gav order om skeppets kurs.

Men ack – Johns otur höll i sig. Flera dagar senare seglade skeppet genom en kraftig storm. Vinden tryckte till den stora skeppsmasten så den knäcktes. Masten föll rakt på styrman John – och slog av hans andra ben!

Han svimmade igen... och vaknade upp med två träben och inga fötter alls. Då grät John, och flera andra i besättningen grät en skvätt med honom.

Efter det kallade man honom "Benlöse John", men ingen sa det för att retas. Han var lika snäll och hjälpsam som förr ... fast det var ju inte lika lätt för honom att röra sig.

Skeppet seglade till en större hamnstad. John haltade omkring på stadens gator med sina träben och kryckor under armarna, och var inte glad. Så fick han syn på en butik som sålde mekaniska gökur och leksaker med urverk. Han tittade på dom länge. Snickaren som ägde butiken skruvade upp sina urverk med en nyckel.

Till slut haltade John fram till snickaren och sa: "Jag vill att du ska bygga mekaniska träben, som kan ersätta benen jag förlorat. Inte vanliga träben. Jag vill att dom ska kunna röra sej av egen kraft."

 

 Hundra tusen pirater © A.R. Yngve 2013   www.aryngve.com