Omslag © 2008 Mats Lindgren  

 

På Irland

     En sommar åkte jag till Clifden i nordvästra Irland. Jag tänkte besöka den årliga Connemarautställningen där. Jag hade ett par trevliga connemaraston själv och var intresserad av vart aveln på Irland var på väg.

     Fullt med folk hade samlats, och det fanns ett stort antal tävlingsdeltagare i varje klass. Klassen för treåriga ston intresserade mig mest och det fanns mycket att titta på. Klassen hade samlat minst ett fyrtiotal deltagare och domarna hade ett styvt arbete att sortera ut de sämre. Endast tio ston fick bli kvar i ringen för att tävla om championatet.

     Ett av de första ungstona som sorterades bort lade jag särskilt märke till. Hon var av den gamla stammen. Det var en liten lurvig och grovbyggd märr som inte alls uppfyllde de krav på en viss ädelhet som numera eftertraktades i aveln. Ägaren var en liten farbror klädd i keps och lång regnrock som själv gick runt med henne i ringen.

      Till slut återstod tio ston som sedan granskades i detalj och bedömdes en och en, vilket tog sin rundliga tid. Ett elegant och välbyggt sto med vackert huvud och spänstig gång blev dagens vinnare.

    I pausen mellan visningarna gick jag runt lite på området, där olika transportvagnar och kärror stod uppställda. Av en händelse fick jag syn på en liten enkel träkärra med spjälväggar som verkade hemtillverkad. Det stod en häst i den och mumsade hö. Just då kom den lille gubben från utställningen och han klev in till hästen i kärran. Mycket riktigt! Det var det lilla lurviga stoet från treårsringen, som så snöpligt blivit utsorterad bland de första i tävlingen. Jag stod kvar och låtsades titta mig omkring, när jag såg hur den gamle mannen gick fram och lade armarna om halsen på sin lilla märr. Han kramade henne en stund och så hörde jag hur han pratade med henne:

”Du ska inte vara ledsen, gumman! Jag tycker i alla fall att du är finast i världen!”

Stoet nickade god mening. Vad brydde hon sig om sådant strunt som utställningar! Hon ville bara hem till sina gröna sluttningar mellan bergen och till den klara bäcken med friskt källvatten som rann genom markerna.

 

Katter, hästar och andra personer © 2008 Gudrun Wennerström