Omslagsbild © leafsomen fotosearch.se

Introdus

David Sikter

1

 Vladivostok, lördag 22 september 2074, 02:36

 

Mikhail Danilov ryckte till av telefonens gälla signal. Det var jobbtelefonen – han var tvungen att ta samtalet. Han svor irriterat. Vem i helvete ringer så här dags? Det var bäst att tredje världskriget hade brutit ut. Han sträckte sig efter telefonen på nattduksbordet. Av säkerhetsskäl var jobbtelefonen en fristående, handburen enhet av klassisk modell med väldigt begränsad funktionalitet; en otymplig tegelsten som han var tvungen att släpa omkring på vart han än gick. Han satte den mot örat och tog samtalet.

Rösten i andra änden var upprörd.

"Mikhail, det är jag, Jurij Korovin. Det har hänt något. Det har skett någon slags... explosion på Biolabb 24."

"En explosion?" upprepade Mikhail Danilov. Han satte sig upp i sängen. "Hur? Var? Någon slags olycka?"

"Nej, nej... det måste vara ett attentat. Inne i högsäkerhetszonen. Och... vi har hittat en död vakt i byggnaden. Skjuten i ryggen."

Mikhail Danilov blev alldeles kall i hela kroppen.

En skjuten vakt?

Jurij fortsatte. De saknade kontakt med ytterligare två vakter som borde ha befunnit sig i den delen av anläggningen. Antagligen var de också döda.

Danilov tände sänglampan. Ljuset stack obarmhärtigt i ögonen. Han konstaterade att han fortfarande var berusad. Han hade, som många andra högt uppsatta militärer, varit på general Lukovs femtioårsfest. Det hade blivit en mycket blöt tillställning, även med ryska mått mätt. Och alla hade varit där. Det var så pass att någon under festen hade skämtat om att det här måste vara den perfekta tidpunkten att anfalla landet på, med hela den seniora staben i Vladivostok utslagen på en gång.

Han steg upp ur sängen och gick mot köket för att ta ett glas vatten. Kanske kunde det få honom att kvickna till.

"Och vad har Stepnov sagt?" frågade han medan han gick. "Fanns det något farligt material i den delen av byggnaden?"

"Det fanns några ganska elakartade influensavirus som man undersökte" svarade Korovin. "Det skulle enligt Stepnov vara det farligaste som fanns i labbet."

Mikhail Danilov suckade.

"Vi måste ändå sätta hela anläggningen i karantän. Ingen får släppas ut ur byggnaden... Och vägspärrar. Vi behöver sätta upp vägspärrar. Och vi behöver verifiera att all personal som var där inne är kvar i anläggningen. Ifall vi har en insider."

Han rös vid tanken.

"Helikoptrar" fortsatte han. "Har vi helikoptrar i luften? Jag vill veta vad som händer på marken, om någon försöker ta sig från platsen."

"Absolut, sir."

"Och vi behöver ringa upp Rubashkin och Evgenij Volkov. Och Ananyev. Och..."

Han drog ett djupt andetag.

"Och vi behöver väcka överbefälhavaren."

 

 Introdus © David Sikter 2014   www.davidsikter.nu