Omslagsbild © 1998, 1999, 2004 Torsten Hild
Läs intervjun med Karolina Bjällerstedt Mickos i DAST Magazine 2008 
Tillbaka

Till Esperani

En fantasysvit i tre delar av Karolina Bjällerstedt Mickos

MANTOR

Vem är Esperani som alla på teatern Fågelgården pratar om? Och vilka är fritänkarna, vars torn bränns ned varje år på Vårfestens afton?
Mantor är en ung adelsman som flyr från ett krig som hans land utkämpat i generationer. Han byter identitet och blir flöjtist på en teater i det fjärran Pyros, ett kulturellt och religiöst centrum där teaterkonst och gudsdyrkan är intimt sammanflätade. Mantor har kommit undan kriget, men i Pyros lurar andra faror. Templet och Högsta prästinnan håller staden i ett järngrepp, och många av invånarna är beredda att göra vad som helst för att upprätthålla religionens makt.

Inb. 329 sid
Utg. 1998 av Måni Bokförlag
ISBN 978-91-973449-3-7
Pris SEK 90:-
Upp

LARONA

Det är dags för årliga förhandlingar mellan Storriket och Enhetliga Kejsardömet, parter i ett krig som aldrig tycks ta slut. I händelsernas centrum finns Larona som fästmö till prins Rostal av Storriket. Krigslyckan verkar vända uppåt när det viktiga Norrstad återerövras ur fiendens hand. Men vem har egentligen tagit makten i Norrstad? Och vem är den mystiske betjänten som så snabbt fått Kungens förtroende?
Från sin uppsatta position ser Larona att både Storriket och den kungliga familjen håller på att falla samman. Hon dras in i en sammansvärjning som inte bara hotar att stjälpa den uråldriga maktbalansen utan också avslöja vem hon egentligen är.

Inb. 328 sid
Utg. 1999 av Måni Bokförlag
ISBN 978-91-973449-5-1
Pris SEK 90:-
Upp

DOREI

Larona kämpar förtvivlat för att återupprätta det fallna Storriket, och när hela Norrstad står i lågor inser hon att den nyfödda kronprinsessan Berilen måste föras i säkerhet. Uppdraget går till Dorei, en ung kvinna med ovanliga krafter. Som skydd får hon med sig soldaten Turq, duvpojken Gambor och den mystiske Sagern. Men det är onda tider. I skogen dånar trummor. Ryktet går om en hemlig sekt, de fruktade gnistbärarna. De sägs ägna sig åt blodsriter och leds av en man vid namn Mantor.
Dorei och hennes sällskap ger sig ut på en resa som blir farligare och mer fantastisk än vad någon kunnat föreställa sig.

Inb. 395 sid
Utg. 2004 av Måni Bokförlag
ISBN 978-91-973449-6-8
Pris SEK 90:-
Upp

 

Sagt om Till Esperani:

"Fantasy utan drakar och demoner, fantasy som behandlar allvarliga och ”vuxna” teman, fantasy där folk uppför sig som riktiga levande människor, inte som någonslags klichesamlingar. Hur går det ihop? Ja, tar man en titt på Karolina Bjällerstedt Mickos’ duologi Till Esperani, tycks det inte vara någon konst att baka samman allt detta. ... ...  Samtidigt som Till Esperani är fantasy som borde falla varje fantasyälskare i smaken är det också litteratur som man mer än väl kan rekommendera till de vänner och bekanta som känner sig främmande inför fantastik.
Mantor och Larona är böcker som man gärna återvänder till och läser flera gånger. Rekommenderas varmt!"

Ben Roimola, Enhörningen 2004

"Dorei är den tredje boken i Karolina Bjällerstedt Mickos’ utmärkta fantasyserie Till Esperani. ... ... Fantasygenren och även delgenren äventyrsfantasy erbjuder möjligheter till vad som helst. Tyvärr brukar de flesta fantasyförfattare fastna i samma fåra och sist och slutligen endast skriva samma berättelse om och om igen. Darför är det tur att vi har författare som Karolina Bjällerstedt Mickos, författare som vågar blanda ingredienserna på ett lite annat vis och vågar baka en annorlunda, men dock minst lika läcker kaka." 

Ben Roimola, Enhörningen 2005

"Det är stilen som ror hem det, den litterära nivån. En vinjett som denna är rena jüngerska marmorklipporna vet jag:

Man hade sagt mig att staden var vacker, och när jag sent om eftermiddagen vandrade in i den förstod jag varför. Ett lätt dis hade drivit in från havet och lagt sig som en slöja över alla de rikt utsmyckade stenhusen. Mitt i staden stack en rund, guldglänsande kupol upp. Den fångade solstrålarna och skickade ut dem åt alla håll, som om den och inte solen varit källan till ljuset.

Man kunde citera mer - men det räcker med att säga att författaren levererar. Det känns som "Astrid Lindgren för vuxna", det känns välbekant och hemtamt; det är liksom svenska nejder men ändå exotiskt. Och interiörer och mentaliteter gifter sig, musiska utflykter och psykologiska dramer förenar sig i ett högre amalgam; det är originellt men ändå balanserat och lagom, en stilla melodram i ett fiktivt Ruritanien, en story man "vet" är påhittad men som ändå engagerar."

Lennart Svensson, bloggen Svenssongalaxen 2009

"Naturligtvis finns det starka, modiga och briljanta kvinnor inom fantasyn även utanför de här kategorierna. Hobbs Kettricken, Le Guins Tenar, eller för den delen alla moderna häxors favoriter i Marion Zimmer Bradleys The Mists of Avalon är några exempel, men ett av de mest intressanta kvinnoporträtten jag har stött på under senare år är det som Karolina Bjällerstedt Mickos tecknar av Dorei i boken med samma namn från 2004."

Andrea Grave-Müller, bloggen Vetsaga 2007

 


Karolina Bjällerstedt Mickos bor i Järfälla och arbetar som frilansande journalist och informatör. I sin egenskap av fantasyförfattare var hon Nordic Guest of Honour på den finska sf-kongressen Finncon 2003. Hon har de senaste åren bl.a. suttit i juryn för fantastiknovelltävlingen [Skriva] samt var gäst och paneldebattör på sf-kongressen Imagicon 2. Efter det att hon vunnit en manustävling utgavs hennes sällsamma och spännande debutverk Till Esperani av Måni Bokförlag 1998(Mantor), 1999(Larona) och 2004(Dorei). Från 2009 vidaresäljs trilogin av Wela Förlag.
Till Esperani
har även väckt akademiskt intresse och är analyserad i en D-uppsats i litteraturvetenskap vid Umeå Universitet av Birgit Breinhölder.

Tillbaka